Bewust reizen

Bewust reizenTijdens het reizen door Tanzania, Kenia en Zanzibar worden we geconfronteerd met de economische verschillen tussen ons, rijke westerlingen, en de armoede onderweg. Afrikanen zijn soms wel rijk - en zeker rijk in sociale contacten - maar materieel gezien heeft het merendeel van de bevolking niet veel geld om van te leven.
Reizigers voelen zich daarbij vaak ongemakkelijk en krijgen het gevoel iets te willen doen. Soms wordt die behoefte ongelukkigerwijs omgezet in snoepjes of pennen geven aan de kinderen op straat of geld geven voor het maken van een foto. Dat lucht misschien even op, dat geven, maar de praktijk leert ons dat ‘zomaar geven’ bedelende kinderen en volwassenen veroorzaakt. Het is duurzamer om een bijdrage te leveren aan een van de plaatselijke projecten.
In het noorden van Tanzania zijn tal van mogelijkheden om activiteiten te ondernemen met gidsen van het “Cultural Tourism Programme “in Arusha en omstreken en op die manier direct bij te dragen aan het inkomen van dorps bewoners.

Kenia

Friends of Kinangop Plateau bij Lake Naivasha
Kinangop Plateau is onderdeel van Nature Kenya en in 1997 opgericht door bewoners van Lake Navaisha. Nature Kenya bestaat al sinds 1909 en is een organisatie zonder winstoogmerk, die zich inzet voor de studie en het behoud van de natuur in Kenia. Het doel van Friends of Kinangop Plateau is de bewustwording van bewoners, zodat zij gevoel krijgen voor behoud en bescherming van de natuur. De groep geeft ook aan toeristen informatie over behoud en beheer van grassland en organiseert culturele activiteiten en wandelingen speciaal voor vogelliefhebbers. Bijvoorbeeld over een bijzondere weidevogel die je daar vindt: de Sharpe’s Longclaw.

Kaloleni Project in Nairobi
Dit is een werkgelegenheidsproject van een groep bewoners van Kaloleni, één van de oudste wijken van Nairobi. Zij willen toeristen graag hun eigen leven in Kaloleni laten zien. Samen met een gids word je uitgenodigd bij bewoners thuis, bezoek je de Burma- en Jua Kali markt en de disco. Voor kinderen is er een speciaal programma. Klik hier voor meer informatie.

Mama Mercy Mama Mercy
Dit vrouwenproject wordt aanbevolen door Brendafrica travels. Onderweg naar Tsavo National Park wordt er overnacht in Itinyi Village, Maungu Voi. Mama Mercy helpt de community daar met de inkomsten uit het verhuren van kleine banda’s. Bel voor meer informatie naar: +254 722 438188.

Terug naar boventerug naar boven

Tanzania

Het Jane Goodall Institute in Kigoma
Jane Goodall reisde op 2 april 1957, als ze 23 jaar is, per boot naar Kenia. Al snel is de jonge vrouw uit Londen gefascineerd door Afrika. Ze zal er levenslang blijven wonen en werken.
De afdeling Roots and Shoots van het Jane Goodall Institute in Kigoma ontvangt elke dag aanvragen van studenten voor een bijdrage voor hun studiekosten. Van alle leerlingen in Tanzania stroomt slechts 5 % door naar het vervolgonderwijs door geldproblemen.

In 1999 schreef Jane Goodall Reason for hope. Dit indrukwekkende boek maakt duidelijk hoe diep en stellig Goodall gelooft in de wondermooie wereld van Afrika. Haar aangrijpende verhaal zuigt je vanaf de eerste bladzij mee. Zelfs de grootste scepticus die niet veel geloof heeft in de kracht van ontwikkelingswerk, krijgt tijdens het lezen weer hoop. Voor degenen die zich alvast op de reis naar Tanzania willen voorbereiden de beste boekentip!
Nederlandse vertaling: ‘Hoop voor de Toekomst’ bij uitgeverij Elmar, 2000,
ISBN 0 7225 3928 2.

Terug naar boventerug naar boven

Vrienden van de Olifant en STEP

Vrienden van de Olifant zet zich al vele jaren in voor de bescherming van de olifanten in Afrika en Azië. Olifanten zijn prachtige en van nature bijzonder vreedzame dieren, je moet er toch niet aan denken dat ze er ooit niet meer zullen zijn.....
Met name in Afrika worden de olifanten helaas zeer ernstig bedreigd door ivoorstropers. De gehele populatie Afrikaanse olifanten is in 10 jaar tijd met 70%  afgenomen! Een ware tragedie voor deze zorgzame dieren, voor wie de familiebanden buitengewoon belangrijk zijn.

Ook in Tanzania maakt men zich zorgen:

Southern Tanzania Elephant Program, oftewel: STEP, zet zich met hart en ziel in om de kwetsbare olifanten in het zuiden van Tanzania te beschermen zie www.stzelephants.org. Het gespecialiseerde team van STEP doet veel onderzoek om de olifantenpopulatie in dit enorme natuurgebied in kaart te kunnen brengen. Het doel is om een veilig leefgebied voor de olifanten te creëren. STEP heeft hiervoor diverse projecten opgezet, in samenwerking met lokale organisaties. Door de olifanten zoveel mogelijk te lokaliseren kunnen ze  beter beschermd worden tegen binnendringende stropers en kan hun welzijn voortdurend in de gaten worden gehouden. STEP is in het veld en in de lucht, met een enorme inzet proberen zij om de olifanten in het zuiden van Tanzania te beschermen..

Vrienden van de Olifant en STEP Terug naar boventerug naar boven

More Africa - Zanzibar

Het project More Africa op Zanzibar is opgezet door de Nederlandse Ellen van Beers. Het biedt speciaal onderwijs, fysiotherapie, dagbesteding en medische zorg aan kinderen en jong volwassenen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking Op Zanzibar is onderwijs, begeleiding of therapie voor kinderen/jong volwassenen met een beperking niet vanzelfsprekend. More Africa biedt de kinderen en jong volwassenen de mogelijkheid zichzelf te ontwikkelen in een bekende en veilige omgeving met ieder hun eigen individuele zorgplan.zie de website voor uitgebreide info: www.more-africa.com . Je kunt bijdragen aan het project door bv te slapen in More Africa Guesthouse in Paje aan de Oostkust van Zanzibar.Alle inkomsten na salarisbetalingen van het personeel gaan rechtstreeks naar het project. Prijs kamers vanaf $50,- BB

Het guesthouse heeft een bar en restaurant, een volleybalveld, kampvuur en een heerlijk zwembad met ligbedden, je kunt er volop genieten.Het strand is op 5 minuten lopen. In het dorp Paje kun je je onderdompelen in de lokale cultuur.
Terug naar boventerug naar boven

2024 Brendafrica.com