Beklimming van Mount Kilimanjaro en Mount Meru

Beklimming van Mount KilimanjaroMount Kilimanjaro (5895 m) in Tanzania is de hoogste berg van het Afrikaanse continent. Het unieke van Mount Kilimanjaro is dat deze ook te beklimmen is zonder speciale uitrusting of ervaring met bergbeklimmen door iedereen met een goede conditie. Toch moet de beklimming van deze berg niet onderschat worden. Het hoogste punt van de kraterrand van de Kibo Peak / Uhuru Peak op 5950 m ligt ver boven de hoogste Alpentoppen en de zuurstofdruk is daar dus laag. Om de top te halen zal je lichaam voldoende geacclimatiseerd en in een goede conditie moeten zijn. De beklimming duurt tenminste vijf dagen, maar het loont de moeite om een extra dag te nemen. Je kunt dan langer acclimatiseren bij de Kibo hut, die ligt op 4700 meter hoogte, waardoor de kans op hoogteziekte kleiner wordt.

Behalve een goede conditie en de wil om de top te halen heb je een goede gids, kok en zelf een goede uitrusting nodig. Wat je mist kun je ter plekke huren. Er zijn zes routes die geen speciale klimervaring vereisen. Hieronder staat het dag tot dag programma beschreven van de makkelijkste route: Marangu, onder bergliefhebbers ook wel de Coca Cola route genoemd. Deze naam dankt de route aan de theehutten onderweg, waar je cola kunt kopen. Het is een prachtige tocht van 5 - 6 dagen, waarbij je slaapt in hutten op verschillden locaties onderweg naar de top: Mandara, Horombo en Kibo.

Verslag van een beklimming via de Marangu route door Marlien

Lees ook de reisverslagen van Chris en Gerben en groep Ton van der Linde (2016)

Terug naar boventerug naar boven


Combinatie van twee routes
Wil je niet dezelfde weg naar beneden als naar boven, dan kunnen de Marangu route en de Rongai route gecombineerd worden. De Marangu en Rongai route zijn de minst zware trajecten, de andere routes zijn steiler en vragen een langere acclamatisatietijd. Als je kiest voor de combinatietocht slaap je in tenten.

Andere routes
Rongai route, Machame route, Umbwe route, Mweka route en Shira route: een beschrijving van deze beklimmingen is op aanvraag te verkrijgen. De Machame route is met de afdaling via Mweka na de Marangu route ГİГİn van de populairste routes. Deze route is iets stijler en heeft als bijnaam de Whisky route door zijn reputatie als lastig, maar met het grootste succes en voldoening op de top.
In 6 – 7 dagen loop je door spectaculaire natuur. Als je voor 7 dagen kiest, dan kun je een extra dag in Karanga valley nemen. Daardoor bekort je de klim naar de top, via de Barafu trail, met 3 uur. Daarbij is de klim makkelijker en aangenamer door de extra dag van acclimatiseren. Je kampeert onderweg in solide tenten met een goed matras.

Combinatie klimmen – safari
De beklimming is te combineren met een aantal dagen safari (link) of een verblijf op het eiland Zanzibar (link). Brendafrica travels kan ook vervoer en accommodatie voor en na de klim voor je regelen.

Terug naar boventerug naar boven

Prijzen 2023-2024

De prijs is inclusief vervoer van airport naar hotel naar beginpunt beklimming en weer terug, overnachting in hutten of in goede tenten met matras (de prijs blijft hetzelfde), 3 maaltijden per dag en drinken, “rescue fee” en zuurstof. Exclusief overnachtingen in hotels of lodges voor en na de beklimming.

Marangu 5 dagen 2 - 5 pers € 1400,- p.p
Marangu 6 dagen 2 - 5 pers € 1600,- p.p
Machame 6 dagen 2 - 5 pers € 1620,- p.p
Machame 7 dagen 2 - 5 pers € 1767,- p.p
Rongai-Marangu 6 dagen 2 - 5 pers € 1700,- p.p
Rongai-Marangu 7 dagen 2 - 5 pers € 1900,- p.p
Lemosho 7 dagen 2 - 5 pers € 1900,- p.p
Lemosho 8 dagen 2 - 5 pers € 2240,- p.p
Mount Meru 3 - 4 dagen 2 - 5 pers € 700,- a € 850,- p.p

Korting в‚Ĵ 100 p.p. als je aansluitend een safari boekt van 4 dagen of meer.

Andere routes, de prijs bij meer dan 5 personen of de prijs als je alleen wilt klimmen zijn op aanvraag verkrijgbaar.

Fooien
Het is belangrijk om rekening te houden met de fooien voor de gidsen, de kok en de dragers. De gebruikelijke fooien bij de beklimming van de Kilimanjaro van een hele groep samen zijn voor een gids $ 100, voor de hulpgids en de kok $ 80 en voor ieder van de dragers $ 35.

De Tanzaniaanse safari-organisaties betalen hun personeel minieme vergoedingen. Het fooiensysteem is in feite een aanvullend salaris en gebaseerd op de realiteit dat gidsen en dragers niet elke week een trip hebben: het werk is seizoensgebonden. Het systeem is niet te vergelijken met ons fooiensysteem. Het beste is de fooien aan het eind van de tocht te betalen. Vraag wel even van te voren aan de hoofdgids hoeveel dragers er mee gaan.

Vertrekdata en klimaat Je kunt op elk gewenst tijdstip klimmen. In juni, juli en augustus is het koud, maar een goede uitrusting helpt. Eind oktober, begin november, maart en april regent het regelmatig.
Mount Kilimanjaro is het beste te beklimmen in december, januari en februari, wanneer de temperatuur het hoogst is. September en oktober zijn ook geschikt. De maanden mei, juni, juli en augustus zijn koud.
Temperaturen kunnen erg verschillen: bij de Kibo hut staat het kwik regelmatig onder nul.

Dag tot dag vijfdaagse beklimming Kilimanjaro

Dag 1: Marangu Gate (1980 m) - Mandara hut (2750 m)
De eerste dag kun je rustig aan doen, de eerste wandeling door het regenwoud duurt ongeveer 3 uur. Bij aankomst bij Madara hut kun je nog wat verder lopen naar een kraterrand. Deze extra wandeling duurt 20 minuten, waarvoor je beloond wordt met een mooi uitzicht.
In de hut slaap je met mensen van je groep, eventueel aangevuld met andere klimmers. Je kunt deze route ook kamperen, dan slaap je in een eigen tent.
Of je slaapt in hutten of tenten: deze trip heeft dezelfde prijs, zie hierboven.
Er zijn voor beide opties dezelfde openbare toiletten en wasplaatsen.

Dag 2: Mandara hut – Horombo hut (3820 m)
De tweede dag klim je via alpenweiden naar de Horombo hut, waar je op heldere dagen fantastische uitzichten hebt. Duur van deze klim: 5 - 6 uur.

Dag 3: Horombo hut – Kibo hut (4730 m)
Op de derde dag heb je een spectaculair uitzicht op Mawenzi voordat je afdaalt naar de lavawoestijn The Saddle om bij de Kibo hut aan te komen.
Het belangrijkste is om deze dag langzaam te lopen, de gids zal je helpen herinneren vooral ‘pole pole’ te lopen. Je stijgt nl naar 4730 meter, soms krijg je al wat last van de hoogteverschillen. De gids geeft je gericht en persoonlijk advies, luister naar dit advies. Gidsen begeleiden je graag naar de top, maar zullen je ook vertellen als iets niet kan. De veiligheid van de klimmers staat voorop.В 

Dag 4: Kibo hut – top Kilimanjaro (5895 m) – Horombo hut
De tocht naar de top begint in om 01.00 uur in het donker met je hoofdlamp op, zodat je je armen vrij hebt voor je wandelstokken. Zo klim je achter elkaar aan naar de Hans Meyer grot. Daarna wordt de beklimming erg steil. De tocht van 6 km van de Kibo hut naar Gillmanspoint neemt 6 uur in beslag.
Gillmanspoint wordt door de meeste mensen beschouwd als de top, maar als je voldoende tijd hebt ga je om de krater heen naar de Kibu Peak / Uhuru Peak voor het ultieme gevoel van vrijheid.
Op de Uhuru Peak staat een gedenkplaat met een uitspraak van oud-president Julius Nyerere. Op de top van 5895 meter is het koud en er is weinig zuurstof. Maar die top is wel de absolute prestatie! Vergeet niet om een foto te maken voordat je weer afdaalt!

De lastige afdaling gaat met grote passen in ГİГİn keer door naar de Kibo hut voor een korte rustpauze en daarna door naar de Horombo hut waar je lekker kunt eten en kunt uitrusten na 8 uur klimmen en ruim 2 uur dalen!

Dag 5: Horombo hut – Marangu
De vijfde dag daal je het laatste stuk af naar Marangu. In Marangu krijg je een groen certificaat voor het bereiken van Gillmannspoint en een certificaat met een gouden rand voor het bereiken van de Uhuru Peak.

Dag tot dag vierdaagse Mount Meru (4566 m)

Mount Meru is een actieve stratovulkaan in Tanzania 70 kilometer ten westen van Mount Kilimanjaro. Hij is 4566 m hoog. Ongeveer honderd jaar geleden was er nog een kleine uitbarsting. Deze kleine uitbarsting had een nieuwe, kleine vulkaan in de grote krater tot gevolg, de 'ashcone' (3500 m).
Ten noorden van Mount Meru ligt Little Meru op een hoogte van 3820 m.
Mount Meru ligt in het midden van Arusha National Park. Op Mount Meru is er slechts 1 route en deze neemt 3 tot 4 dagen in beslag. Je slaapt in hutten.

Dag tot dag programma vierdaagse beklimming Mount Meru:
Dag 1: Momella gate (1500 m) - Miriakamba hut (2500 m)
De beklimming van de berg start bij de Momella gate op 1500 m in Arusha NP. De eerste dag is een wandeling van 10 km waarbij een hoogteverschil wordt overbrugd van 1000 m tot de Miriakamba hut op 2500 m. De hut bevindt zich ter hoogte van de kraterbodem.

Dag 2: Miriakamba hut – Saddle hut (3500 m)
Vandaag maak je een steile klim naar de Saddle Hut. Op diezelfde dag kun je als je wilt Little Meru beklimmen met een prachtig uizicht over de krater, de ashcone en het Arusha National Park.

Dag 3: Saddle hut – top Mount Meru (4566 m) – Saddle hut
De klim naar de top start altijd rond middernacht om tegen zonsopgang de top te bereiken. De steile klim is technisch moeilijker dan de vorige dagen en loopt bijna volledig over de kraterrand tot de Socialist Peak. Op de top staat een metalen vlag van Tanzania van twee meter hoog en een betonnen mijlpaal met de inscriptie Socialist Peak 4562.13 m. Foto!
Na voldoende van het uitzicht en je prestatie te hebben genoten daal je af naar de Saddle hut, waar een welverdiend ontbijt op je staat te wachten. De rest van de dag heb je alle tijd om de indrukken te verwerken, te rusten en van de omgeving te genieten.

Dag 4: Saddle hut (3500 m) – Momella gate (1500 m)
De dag van de afdaling.
Bij aankomst bij het hek geven alle klimmers een fooi aan de gids, kok en dragers. De gebruikelijke fooien bij de beklimming van de Mount Meru van de hele groep samen zijn voor de gids $ 50, hulpgids en kok $ 40 en voor ieder van de dragers $ 20.

NB Sommige klimmers beklimmen eerst de Mount Meru en daarna de Kilimanjaro. In dat geval fungeert de Mount Meru als acclimatisatie voor de Kilimanjaro en loop je de Kilimanjaro in 5 dagen.

Kleding, uitrusting en eten

  • goede bergwandelschoenen met profiel
  • hoofdlamp en reservebatterijen die je op je lichaam draagt om bevriezing te voorkomen
  • foto- of filmapparatuur, plus extra batterijen
  • warme kleren: sokken, thermo-ondergoed, T-shirts, trui, warm jack, broeken (geen spijkerbroek = bij natworden te zwaar), handschoenen, sjaal en (bivak)muts, regenjack en -broek, niet alleen tegen regen maar ook tegen de koude wind
  • makkelijk draagbare tas en een dagrugzakje voor jezelf
  • energievoedsel als tussendoortje, chocola, pinda- of sesamkoeken enz. Deze snacks kun je ook in Arusha of Moshi kopen
  • warme slaapzak zeker tot -5 graden
  • lakenzak
  • toiletspullen (beperkt en lichtgewicht)

Bedenk dat elke kilo mee omhoog moet en dat er ook eten, gasflessen, water en eventuele kampeeruitrusting gedragen moet worden. Het beste is om in 1 tas spullen voor 2 personen te pakken.
Alle uitrusting of andere spullen die je zelf niet bij je hebt zijn te huur.

Dragers
Alle bepakking wordt gewogen. De dragers mogen niet meer dan 15 kilo dragen. Dit betekent in de praktijk dat ГİГİn klimmer vaak 2 - 3 dragers nodig heeft.

Reisinformatie
We hebben ook algemene reisinformatie beschikbaar. Deze kun je hier vinden.

Informatie bijgewerkt oktober 2020.

Terug naar boventerug naar boven
2024 Brendafrica.com