Safari Zuid Tanzania

Een bijzondere reis van 14 dagen door Zuid Tanzania met de mogelijkheid tot een verlenging van 5 dagen op het eiland Zanzibar of aan de kust in Kilwa.

Vanuit Dar es Salaam vertrek je met de TAZARA Express in westelijke richting en meteen kun je vanuit de trein al wilde dieren spotten.
Je bezoekt de nationale wildparken Udzungwa NP, Ruaha NP en Selous NP.
De meeste reizigers bezoeken Noord Tanzania (Serengeti), maar het zuiden is misschien nog wel mooier. Hier kun je rustig een paar uur rondrijden op zoek naar wild zonder ook maar ГゥГゥn andere landcruiser tegen te komen. Er zijn weinig platgetreden paden. Je hebt grote kans dat je een aantal dieren van de Big Five (olifant, leeuw, luipaard, buffel, neushoorn) ziet.

Andere vervoermiddelen zijn de landcruiser/landrover en een 12 persoons-vliegtuigje. De route voert je door adembenemende wijdse landschappen naar de stadjes Ifakara, Iringa en Morogoro. In een landcruiser met open dak ga je op zoek naar wilde dieren in de ongerepte wildernis (gamedrives).
Je slaapt in tented lodges en eenvoudige hotels.

Bekijk het dag tot dag programma en meer informatie over alle imposante parken.

Reisverslag


Lees de reactie van Chris en Hetty's ervaring tijdens hun kampeer reis.

Terug naar boventerug naar boven

Hoogtepunten van de reis

 • Treinreis met de TAZARA Express. Onderweg kun je al wilde dieren spotten. Het komt voor dat giraffen een stuk met de wagons meedraven. Op de vele kleine stationnetjes verkopen dorpsbewoners hun waren onder je geopende raam.
 • Aankomst trein in Ifakara aan de Kilombero rivier: gelegenheid om te raften, te vissen of om nijlpaarden te fotograferen.
 • Bezoek aan drie nationale parken in de wildernis van het zuiden van Tanzania: wandelen door het onaangetaste regenwoud in Udzungwa NP en gamedrives in Ruaha NP en Selous Game Reserve.
 • Njeema project: gehandicapte Iringa bewoners verkopen bijzondere handgemaakte souvenirs.
 • Wandelsafari in Ruaha NP met een bewapende ranger/gids
 • Hiken naar de Sanje waterval in Udzungwa NP
 • Riviersafari op de Rufiji River in Selous NP
 • Bergrit naar Iringa over wegen met die aan weerszijden door baobabbomen geflankeerd worden. Vraag de driver om te stoppen voor een foto en laat die bijvoorbeeld eens afdrukken op canvasdoek. Hier heb je ook gelegenheid tot paardrijden.

Bekijk het dag tot dag programma van de reis Zuid-Tanzania.

Verlenging met 5 daagse strandvakantie op Zanzibar
 • Slenter door het labyrint aan steegjes van het pittoreske Stonetown. Waan je in andere tijden in de haven die ruikt naar kruidnagelen, Bekijk vanuit een beachbar met je voeten in het zand het bevoorraden van de transportschepen dat nog te voet via het strand gebeurt. De markt met een keur aan soorten vis, vlees, fruit, kruiden en specerijen is een feest voor al je zintuigen.
 • Relax op de romantische stranden van Zanzibar met hun witte zand en prachtig blauw-groene zee. Zorgeloos ontspannen, snorkelen, duiken en zwemmen met dolfijnen.
 • Kijk voor meer informatie over Zanzibar of in het dag tot dag programma

Verlenging met 5 daagse strandvakantie bij Kilwa
 • relaxen op het strand
 • bezoek aan de spectaculaire ruГЇnes op Kilwa Kisiwani
 • trip naar Songo Mnara Island
 • kano- of dhowsafari om krokodillen, nijlpaarden en bijzondere vogels in de moerasgebieden te zien.
 • Kijk voor meer informatie in het dag tot dag programma

Terug naar boventerug naar boven

Vertrekdata

De TAZARA Express rijdt op dinsdag en vrijdag. Houd daar bij aankomst in Dar es Salaam rekening mee.

Prijzen 2023-2024:

 • Vanaf 6-7 personen вぎ 2125 p.p.
 • Vanaf 4-5 personen вぎ 2425 p.p.
 • Vanaf 2-3 personen вぎ 2925 p.p.

Prijzen inclusief:
 • alle vervoer: trein, bus, landcruiser gedurende 13 dagen met ervaren chauffeur/gids
 • alle overnachtingen: eenvoudige hotels in Dar es Salaam, Ifakara, Udzungwa NP en Iringa; luxe verblijf in Morogoro, Ruaha NP, en in Selous NP verzorging op basis van vol pension
 • entreegelden Nationale Parken
 • activiteiten: game drives, wandel safari’s met een ranger in Udzungwa NP en Ruaha NP, in Selous NP een wandel safari met ranger en een boottocht op het Tandala Meer.

Prijzen exclusief:
 • internationaal vliegticket, visum, reisverzekering en inentingen
 • waar B&B vermeld wordt: eten en drinken
 • uitgaven van persoonlijke aard, fooien
 • optionele activiteiten zoals in: Ifakara: nijlpaarden spotten in de Kilombero rivier met gratis driver/guide, vissen en wildwaterraften
 • Iringa: paardrijden in Eriver Camp Iringa $ 25 per 2-3 uur p.p., vogelsafari $ 10 p.p., mountainbiken $ 25 p.p.
 • Selous: extra wandel safari met ranger vanaf $ 30 p.p.

Optionele activitieiten worden in US gegeven maar kunnen meestal ook in de plaatselijkeВvaluta betaald worden, zie reisinformatie. Voor actuele koersberekening: www.xe.com.

Variabele/bijkomende kosten p.p.

Vliegen:
 • Selous NP - Kilwa Masoko vanaf $ 400
 • Selous NP - Dar es Salaam vanaf $ 185
 • Kilwa Masoko - Dar es Salaam vanaf $ 269

* Je vliegt met een binnenlandse vlucht van bv Selous naar Zanzibar in ongeveer twee uur (afhankelijk van hoe vaak het vliegtuig landt om andere passagiers op te pikken) in een 12-persoons vliegtuigje. Onderweg kun je van uit de lucht nog wilde dieren zien.

Prijs kamperen

Deze reis kan ook gemaakt worden op basis van eenvoudige hotels en kamperen.
Prijs op basis van 4 of meer personen вぎ 1925, op basis van 2 personen вぎ 2395.
Bij 5 of meer personen wordt kamperen met kok en alle spullen in de landrover wel wat krap, dan wordt er een supply car toegevoegd voor bagage, tenten en de kok.

Prijs verlenging Zanzibar 5 dagen
вぎ 600 p.p. voor 5 dagen/4 nachten inclusief hotels B&B, transfers, adviezen van contactpersoon Ire Apewe en binnenlandse vluchten Selous †Stonetown en Stonetown - Dar es Salaam inbegrepen.

Prijs verlenging Kilwa 5 dagen
вぎ 375 p.p. voor 5 dagen/4 nachten inclusief hotels B&B, transfers heen per landcruiser en terug per bus van Kilwa Masoko - Dar es Salaam.

NB Deze reis is op verzoek geheel naar eigen wensen en voorkeuren aan te passen of verder in te vullen, zoals bijvoorbeeld de terugreis van Zanzibar naar Dar es Salaam per ferry.

Terug naar boventerug naar boven

Van dag tot dag programma

Dag 1: aankomst in Dar es Salaam. Op het vliegveld staat taxidriver Juma †contactpersoon van Brendafrica travels - je op te wachten om je naar het hotel te rijden.

Dag 2: Dar es Salaam †Ifakara
Ochtend: citytour met Juma. In deze bijzondere rondrit met de taxi zie je alle highlights en bezienswaardigheden van Dar es Salaam - de naam die Huis van de Vrede betekent. Een onderdeel van de tour is een stadswandeling met de Engelssprekende gids William door de Indiase buurt, langs tempels, moskeeГォn, kerken, de markt en het museum.

Middag: vertrek om 13.30 uur met de TAZARA Express naar Ifakara, richting Mbeya. TAZARA is de afkorting van Tanzania Zambia Railway. Je reist eerste (Afrikaans) klas. Onderweg stopt de trein bij veel stationnetjes. Dorpsbewoners komen met hun geurige koopwaar langs de open ramen van de trein.
Deze prachtige treinreis voert je dwars door het Selous National Park. De kans is groot dat er al wilde dieren te spotten zijn. Eten kun je naar keuze in de restauratiewagon of in je coupГゥ bestellen.
Laat in de avond stap je uit op station Mangula-Ifakara, waar de driver/guide je in zijn landrover opwacht om je naar het plaatselijke hotel (B&B*) in Ifakara te rijden.

Dag 3: Ifakara - Udzungwa National Park
Voor het vertrek heb je nog gelegenheid om het dorp Ifakara te verkennen. In dit dorp komen geen toeristen. Je kunt ook een project bezoeken of een activiteit doen langs of op de Kilombero rivier: nijlpaarden spotten, vissen of raften. В
Afhankelijk van de activiteiten die je wilt doen, vertrek je in de ochtend of na de lunch naar Udzungwa National Park waar je in/aan het einde van de middag aankomt. Voordat de zon ondergaat is er nog gelegenheid de mooie omgeving te verkennen. Je slaapt in Honda Honda in een banda (FB**) aan de grens van het park.

Dag 4: dag in Udzungwa National Park
Vandaag heb je de hele dag de tijd om het park te doorkruisen. Je kunt uit verschillende wandelroutes kiezen. EГゥn daarvan is die naar de Sanje watervallen. Met een gids wandel je door onaangetast tropisch regenwoud in de Udzungwa mountains.
De duur van deze ontspannen boswandeling is ongeveer vijf uur. Deze activiteit is zeer geschikt voor iedereen die van wandelen in het regenwoud houdt en een gemiddelde tot goede conditie heeft. Je kunt stoppen en rusten als je dat wilt, een lunchpakket krijg je mee. Onderweg zie je met wat geluk verschillende aapsoorten en veel vogels.

Dag 5: Udzungwa - Iringa
Met de landrover rijd je in een prachtige rit van ongeveer vier uur door de bergen naar Iringa, over wegen die geflankeerd zijn door baobabbomen. Iringa ligt bovenop een berg. Het is een oud fort uit de Duitse koloniale tijd. Je hebt daar een adembenemend uitzicht op de omgeving.
Voor je verblijf kun je kiezen tussen een plaatselijk hotelletje (B&B) of een guesthouse (B&B) van het Njeema project. Daar verkopen gehandicapte bewoners van Iringa mooie souvenirs zoals sieraden, glaskralen, kussenovertrekken en kleren.
In de middag heb je tijd om te relaxen of actief bezig te zijn. De mogelijkheden zijn: een mountainbiketocht door de omgeving, een vogelsafari, zwemmen in de rivier, paardrijden, wandelen door Iringa, bezoek aan de grote markt.

Dag 6, 7 en 8: Iringa - Ruaha National Park
Vandaag vertrek je al vroeg met de driver/guide in de landcruiser naar Ruaha National Park. De rit naar Tandala Camp (FB), dat net buiten het park ligt, duurt twee uur. Je verblijft drie nachten in het park: kijk voor een voorproefje alvast op www.tandalatentedcamp.com.
Na het inchecken kun je mee met een gamedrive. In het park gaat het dak van de auto omhoog en kan het avontuur beginnen.
In Tandala Camp is een speciale drinkplaats (waterhole) waar het wild na het ondergaan van de zon hun dorst kan komen lessen. Met wat geluk zie je de dieren dus al zonder dat je je daarvoor hoeft te verplaatsen.
Andere dagen: je trekt er vroeg op uit om gamedrives te maken en/of een wandelsafari met een armed ranger van het park. Ruaha National Park is een park waar je uren doorheen kunt rijden zonder andere auto’s tegen te komen.

Dag 9 en 10: Ruaha National Park - Morogoro
Vandaag verlaat je het parken rijd je in een rit van vijf tot zes uur naar Morogoro, een aardig stadje in het dal van de Morogoro Mountains. Aan het einde van de middag kom je aan op de luxe farm (FB) waar je twee nachten slaapt. Als je er nog puf voor hebt, is het leuk om voor het avondeten nog even rond te lopen in Morogoro.
De volgende (vrije) dag kun je daar ook voor gebruiken of om te relaxen, te wandelen in de omgeving of mee te gaan op een vogelsafari in de Morogoro Mountains.

Dag 11, 12 en 13: Morogoro - Selous National Park
Op dag 11 staat je een lange rit van bijna 400 km te wachten door een adembenemend mooi landschap met kleine dorpjes. Onderweg kun je stoppen om te picknicken of om wat te drinken in een plaatselijk kroegje. Laat in de middag kom je aan in Sable Mountain Lodge (FB). Ook deze lodge heeft een eigen waterhole onderaan de heuvel waarop een aantal van de huisjes gebouwd zijn. Met wat geluk kun je vanaf je eigen terras het wild zien drinken. Denk aan je verrekijker!
Op dag 13 rijd je alvast in de richting van Kilwa en overnacht je in Selous Rivercamp (FB) aan de Rufiji rivier. Deze verplaatsing is een gamedrive met bagagevervoer. Er wordt rustig de tijd genomen om het wild goed te bekijken.
Beide lodges zijn kleinschalig en liggen midden in de wildernis aan de rand van Selous NP.
Gedurende deze drie dagen heb je genoeg tijd voor gamedrives, een boottocht, een wandelsafari, zwemmen en om te genieten van de omgeving. Het avondeten wordt gezamenlijk met de andere parkgasten genuttigd bij olielampen of kaarslicht.

Dag 14: Selous National Park †Dar es Salaam, Kilwa of Zanzibar
Na een laatste vroege gamedrive reis je met de landcruiser terug naar Dar es Salaam. Als je het rijden over de weg zat bent, kun je ook kiezen voor vliegen.

Andere mogelijkheden zijn een vijfdaagse verlenging op het eiland Zanzibar of een vijfdaags verblijf in Kilwa aan de Tanzaniaanse kust:

 • Selous National Park †Zanzibar: vliegen met een binnenlandse vlucht van ongeveer twee uur (afhankelijk van hoevaak het vliegtuig landt om andere passagiers op te pikken) in een 12-persoons vliegtuigje naar Stonetown. Onderweg kun je van bovenaf nog wilde dieren zien lopen. Een echte aanrader! Voor de terugvlucht naar Dar es Salaam vertrek je ook weer vanuit Stonetown.
 • Selous National Park †Kilwa: met de landcruiser rijd je door een prachtig gebied naar Kilwa. Onderweg kan er natuurlijk nog steeds wild gespot worden.
  Voor de terugreis naar Dar es Salaam kun je kiezen voor rijden met de bus of vliegen (prijs vlucht Kilwa †Dar es Salaam $ 269, kijk voor het overzicht en meer prijzen op de pagina Safari Zuid Tanzania).

Zanzibar

Je vliegt vanaf Selous NP naar Zanzibar waar Ire Apewe - contactpersoon voor Brendafrica travels -je samen met driver Salum van het vliegveld haalt.
Je slaapt twee nachten in bv het Tembo hotel (B&B) aan het strand in Stonetown en drie nachten aan het strand in Jambiani aan de oostkust van Zanzibar in een leuk hotel met zwembad. Op dag 5 vlieg je terug vanuit Stonetown naar Dar es Salaam.

Voor activiteiten op Zanzibar klik je hier.

Kilwa
Je rijdt in de landcruiser vanaf Selous National Park naar Kilwa. De naam Kilwa wordt gebruikt voor drie stadjes: Kiswani op het eiland Kilwa, Kilwa Kivinje en het vissersdorp Kilwa Masoko.

Als je het prachtige landschap eens vanuit een ander perspectief wilt zien, kies dan voor het verplaatsen met een vliegtuigje. Een bijzondere ervaring die je lang bij zal blijven!
Prijs vlucht Selous - Kilwa: $ 400 p.p.

De dorpen Kilwa Kivinje en Kilwa Masoko liggen aan de kust van het vasteland tegenover het eiland Kilwa. In Kilwa Kiswani vind je ruГЇnes uit de oudheid
De lodge waar je slaapt is aan Jimbiza Beach in Kilwa Masoko Bay, een vissersdorp aan deВ mooiste baai in het zuiden van Tanzania. Het strand heeft wit fijn poederzand en glashelder water. Het ligt beschemd, waardoor je extra van rust en privacy kunt genieten.
Kilwa is wereldberoemd vanwege de vele mogelijkheden op het gebied van diepzeevissen. Voor topduikers is het een waar paradijs.

Activiteiten

 • kanotrips
 • per dhow om het eiland zeilen
 • expeditie in de moerassen om krokodillen, nijlpaarden en vogels te spotten
 • wandelen naar de ruГЇnes
 • diepzeevissen
 • duiken en snorkelen
 • relaxen met een drankje op de witte zandstranden.

NB
* B&B = bed and breakfast = logies en ontbijt
** FB = full board = vol pension

Voor omrekenen US dollar naar euro: www.xe.com.

NB Deze reis is op verzoek geheel naar eigen wensen en voorkeuren aan te passen of verder in te vullen.

2024 Brendafrica.com