Safari Kenia

Een bijzondere safari van 14 dagen door Kenia. Je maakt kennis met de wereldberoemde Masaai Mara, het interessante Lake Nakuru, Lake Naivasha en het prachtige Samburu National Park met zijn unieke olifantenproject.
Natuurlijk staan er veel gamedrives op het menu en ga je op zoek naar de Big Five (olifant, leeuw, luipaard, buffel, neushoorn). Veel andere bijzondere dieren kunnen je pad kruisen.
Je bezoekt maar liefst zeven nationale parken: Meru, Samburu, Buffalo Springs, Mount Kenya, Lake Nakuru, Lake Navaisha en Masaai Mara. Je kunt deze reis natuurlijk verlengen met een strandverblijf aan de adembenemende kust van Kenia (Mombassa).
Je verblijft in eenvoudige hotels, lodges of sfeervolle tented lodges: slapen onder canvas is een bijzondere beleving.

Bekijk het dag tot dag programma en meer informatie over alle imposante parken.

Terug naar boventerug naar boven

Hoogtepunten van de reis

 • bezoek aan Nairobi: je proeft de stadsfeer tijdens een stadswandeling, bezoekt musea of maak kennis met de bewoners in de stadswijk Kaloleni, een van de oudste wijken van Nairobi
 • gamedrives in de beroemde nationale parken van Kenia: Meru, Samburu, Buffalo Springs, Mount Kenya, Lake Nakuru, Lake Navaisha en Masaai Mara
 • het Elephant Watching project in Samburu
 • boottrip op het vogelrijke Lake Navaisha: maak kennis met het oud koloniale deel van Kenia maar ook met nijlpaarden en visarenden
 • wandeling in Hell’s Gate Nationaal Park door de indrukwekkende kloof met hoog oprijzende rotswanden. In het nationale park broedt een kolonie RГјppell’s gieren en lammergieren. Daarnaast komt ook de zwarte arend hier voor. Tot de in Hell’s Gate voorkomende zoogdieren behoren Thomson-gazellen, zebra’s, rotsklipdassen en jachtluipaarden
 • bezoek per boot aan het schiereiland Crescent island
 • beklimming Mount Longonot, zie dag 10 in het dag tot dag programma
 • nachtsafari in Masaai Mara National Park
 • spectaculaire ballonvaart boven Masaai Mara National Park

Terug naar boventerug naar boven

Vertrek data:

De migratie van de gnoes is een continue proces van de Serengeti in Tanzania naar de Masaai Mara in Kenia en weer terug. De kuddes gnoes, zebra’s en groepen krokodillen trekken zich van de landsgrenzen niets aan. De gnoetrek volgt het patroon van de regenval. De grootste kans dat je de gnoetrek in de Masaai Mara in Kenia ziet is in juli-augustus.

Als je zelf al een groepje hebt gevormd is elke vertrekdatum mogelijk. Mocht je de reis of een gedeelte van de reis leuk vinden en andere safariliefhebbers zoeken: meld je aan, dan doen we een oproep met de gewenste datum in onze rubriek medereizigers gevraagd.

Terug naar boventerug naar boven

Prijzen 2023-2024

 • Vanaf 6 personen €2175 p.p.
 • Vanaf 4 personen €2395 p.p.
 • Vanaf 2 personen €2975 p.p.

Prijzen inclusief:

 • alle vervoer
 • alle accomodaties: eenvoudige hotels (B&B) - tented lodges - lodges (FB)
 • entreegelden Nationale Parken
 • activiteiten: gamedrives, wandelsafari’s met armed ranger, boottocht Lake Navaisha, bezoek Hells Gate NP of naar keuze bezoek aan Crescent island of beklimming Mount Longonot

Prijzen exclusief:

 • internationaal vliegticket, visum Kenia $ 50 p.p. (betalen op het vliegveld van aankomst in US dollars niet ouder dan 2006), reisverzekering en inentingen
 • daar waar B&B vermeld wordt: eten en drinken
 • uitgaven van persoonlijke aard, fooien
 • optionele activiteiten zoals ballonvlucht vanaf $ 495 p.p., elephant project vanaf $495 p.p., nachtsafari Masaai Mara $65 p.p.

Optionele activiteiten worden in US dollar gegeven, maar kunnen meestal ook in de plaatselijke valuta betaald worden, zie reisinformatie.
Eenvoudig omrekenen naar de actuele wisselkoers kan met www.xe.com.

Prijs verlenging strandvakantie 5 nachten / 6 dagen Mombassa:
Vanaf $595 p.p. voor 5 nachten bij bv verblijf in de Severin Sea Lodge (B&B) www.severinsealodge.com, transfers en binnenlandse retourvlucht. Verlenging ook hier mogelijk.

 • genieten van de witte stranden dichtbij Mombassa
 • gelegenheid tot het bezoeken van Mombassa stad
 • bezichtiging van het ford Jesus
 • slenteren over de arabische markten
 • architectuur bekijken
 • dagtrips mogelijk zoals een dhowtrip naar duikersparadijs Wasini Island om te snorkelen en dolfijnen spotten.

Bijkomende/variabele kosten
Vliegen: enkele reis Nairobi - Mombassa vanaf $ 140 p.p.,
retour vanaf 2 x $ 140.

Terug naar boventerug naar boven

Van dag tot dag

Dag 1: Nairobi
Aankomst in Nairobi. Je wordt van het vliegveld opgehaald door Jeremiah Nthuo, gids en contactpersoon van Brendafrica travels in Nairobi - en safarigids/driver Salim Aziz.
Je overnacht in een van de eenvoudige en schone hotels de Comfort Inn of het Delta hotel. Wil je meer luxe, dan slaap je in het Fair View Hotel. Alle drie zijn op basis van Bed and Breakfast (B&B).

Dag 2: Nairobi - Mount Kenya National Park
Nairobi, aankomst Je reist in een bus met fourwheeldrive in ongeveer 2 - 3 uur naar Mount Kenya NP. Je slaapt in een eenvoudig hotel in Nanyuki: The old House (B&B). Het heeft een goed restaurant.
Als je meer luxe wilt, kies je de Mount Kenya Serena Lodge. Nanyuki ligt op de evenaar; het equator-sign is een geliefde plek om een foto te maken. Je kunt er een mooie wandeling maken en de Mau Mau grotten bezoeken. Daar verbleven de vrijheidstrijders van Kenia. De grotten liggen in het groene gebied van Mount Kenya.
Mount Kenya of Kirinyaga (= Blinkende Berg) is de hoogste berg van Kenia en met zijn 5199 m na de Kilimanjaro (5895 m) de hoogste berg van Afrika. De noordelijke hellingen van de berg liggen op de evenaar. Het park is geen park waar je een game drive kunt maken.

Dag 3: Mount Kenya National Park - Meru National Park
Vanuit Mount Kenya National Park is er een korte weg naar Meru National Park. Je verblijft in een banda waar je kunt koken of een kok maakt het eten klaar. Na het inchecken kun je volop relaxen en genieten van de omgeving.
Meru NP was een berucht stropersgebied in de jaren tachtig, maar het park ontpopt zich de laatste jaren steeds meer als de verborgen parel van Kenia.
Bijna 900 vierkante kilometer glooiende savannelanden strekken zich voor je uit. Ze zijn begroeid met hoog gras, doumpalmen en acaciabomen.
Rivieren en waterpoelen maken de grond zompig. Termietentempels steken als zwarte rotsen af tegen de vlakgekleurde, verre horizon.

Dag 4: Meru National Park
Vandaag maak je een gamedrive. In dit afgelegen park wordt het landschap bepaald door de immense grasvlaktes en uitlopers van omringende bergketens. Langs de rivieren leeft veel wild. Het park is nog onaangetast door mensenhanden en heeft een grote variëteit aan landschappen. In deze prachtige wildernis leeft niet alleen de Big Five, ook meer dan 300 soorten vogels zijn hier waargenomen. Hoewel Meru NP een van de belangrijkste en mooiste nationale parken van Kenia is, ligt het buiten de gebruikelijke route die de meeste toeristen volgen. Alleen dat maakt een bezoek aan Meru al meer dan waard.

Leeuwin Elsa
Meru is het park van Elsa, de leeuwin die in het natuurreservaat door het echtpaar Joy en George Adamson werd grootgebracht en vrijgelaten.
Het boek Born Free, dat Joy hierover schreef, haalde de top van alle internationale bestsellerlijsten. De gelijknamige film won verschillende Oscars en Golden Globes.
De leeuwin leefde in Meru in vrijheid en stierf een natuurlijke dood, waarna ze een graf kreeg in het park. Bekijk voor meer informatie de video in Elsa Mere lodge. (Zie ook dag 9 - 10 Lake Navaisha).
In de jaren ‘90 investeerde de Keniaanse regering veel geld in de bestrijding van stroperij in het park en in een betere natuurbescherming. Ecotoerisme heeft er nu een grote vlucht genomen maar op safari kom je nog niet veel toeristen tegen. In Meru NP is het weliswaar moeilijk de dieren te spotten - door het vele water van de Tana rivier staat het gras hoog - maar met een beetje geluk zie je een neushoorn en andere grotere dieren en de flora in dit Afrikaanse landschap is prachtig.

Dag 5: Meru National Park en Samburu National Park
Vertrek na het ontbijt naar Samburu NP. Deze trip duurt 3 - 4 uur. Onderweg naar je volgende slaapplaats doe je een gamedrive en route aan het einde van de middag check je in. Je slaapt drie nachten in de Samburu Game Lodge in het nationale park.

Dag 6 en 7: Samburu National Park en Buffalo Springs National Park
Gedurende deze twee dagen kun je gamedrives maken in het Samburu National Park en in het Buffalo Springs National Park.
Deze twee parken hebben de rivier Ewaso Ng als grensrivier. De naam betekent in Samburu: modderig water. De verschillende landschappen zijn ГІf bergachtig met vulkanische stukken ГІf moeras en riviergrond. In Samburu zie je overal kleine heuvels.
Je vindt in beide parken speciale diersoorten: antilope, Beisa oryx en de Somalische struisvogel. Deze is kleiner dan de Masaai struisvogel en in plaats van roze benen heeft deze struis blauwe benen. Ook de Grevy zebra’s, de reticulated giraf en de generoek komen hier voor. Andere dieren in de beide parken zijn buffel, jachtluipaard, luipaard en leeuw. Er zijn maar liefst driehonderdtachtig soorten vogels en grote olifantenfamilies.
Naast de safari’s in Samburu en Buffalo Springs is er gelegenheid om een Samburudorp te bezoeken. Prijs $ 20 p.p.

Optie: Ben je gek op olifanten, dan kun je tijdens nacht 4 verblijven in het Elephant Watching project in Samburu National Park. Maak gebruik van deze unieke gelegenheid om de verschillende olifantenfamilies te observeren. Zie www.elephantswatchsafaris.com. Hier heb je de mogelijkheid tot een facultatieve excursie die je van te voren moet reserveren.
Prijs $ 450 (FB) p.p. voor een overnachting en een olifantenobservatie met gids.

Dag 8: Samburu National Park - Lake Nakuru National Park
Na nog een vroege gamedrive rijd je van Samburu NP naar Lake Nakuru NP. Je verblijft in het national park in een tented lodge.
Lake Nakuru NP is een klein groen park waar je grote kans hebt neushoorns te zien. Het park is beroemd door het sodameer, het grootste zoetwatermeer van Kenia, dat een groot gedeelte van het park beslaat. Lake Naivasha ligt in de Great Rift Valley (Grote Slenk). Velen vinden Lake Naivasha ook het mooiste meer in de Great Rift Valley, met zijn weelderig begroeide oevers, afgesloten lagunes, papyrusplanten en blauwe waterlelies. Voor vogelliefhebbers is dit zoetwatermeer een waar paradijs. Je kunt er een adembenemend schouwspel zien van honderden flamingo’s die zich voeden met de algen uit het meer. Niet alleen flamingo’s maar ook pelikanen fourageren er in grote aantallen. In totaal kun je er 450 soorten vogels spotten.
Verder vind je in het park de Rothschild giraf, witte en zwarte neushoorns, luipaarden en boomleeuwen. Vooral de neushoorns zijn imposant. Soms zijn er minder flamingo’s door de hoge waterstand, maar daardoor zijn er dan weer honderden andere watervogels, waaronder veel pelikanen.
Er is een speciaal uitzichtpunt in het park is de Baboon Klif. Dat is ook een picknickplaats. Baboons houden van lunchboxen met inhoud, dus wees alert. Je hebt ruimschoots de tijd om van het kleine park te genieten en alle plekken te ontdekken.

Dag 9: Lake Nakuru National Park - Lake Navaisha National Park, de tuin van Elsa Mere
Na nog een vroege gamedrive in Lake Nakuru rijd je in een uurtje naar Lake Navaisha. Je komt aan tijdens lunchtijd. Je verblijft twee nachten in een banda op Fisherman Camp of verblijft in Elsa Mere in een koloniale kamer. Zie www.elsamere.com.
Op beide plekken kun je grazende nijlpaarden ontmoeten.
’s Middags kun je in de tuin van Elsa Mere genieten van vogels, zwart–witte Colobus-apen en een prachtig uitzicht op Lake Naivasha. De bomen zorgen voor een mooi licht en prettige energie. Elsa Mere gebruikt de opbrengst van haar guesthouse en high tea voor natuureducatie van Keniaanse schoolkinderen.
Voor degenen die zin hebben in actie staat er een boottocht op het programma, die eindigt met een high tea in de prachtige tuin van Elsa Mere. Daar kan de driver/guide je later weer ophalen, het is tien minuten rijden van de banda’s.
Tijdens een boottocht op Lake Naivasha zie je visarenden vissen en nijlpaarden zich rondwentelen. De waterstand van het meer is de laatste jaren weer gestegen waardoor er weer veel watervogels zijn.
In de buurt is nog een kleiner meer, wat oorspronkelijk bij Lake Navaisha hoorde. Voor $ 10 p.p. extra neemt Mister Kilo je mee op zijn boot. Dit kleinere meer is prachtig groen van kleur door de algen waar de flamingo’s van snoepen. Aan de randen van het meer zie je vaak giraffen, zwijntjes en antilopen.

Dag 10: Lake Navasha, activiteitendag naar keuze
Vandaag kun je:

 • een wandeling maken naar de warmwaterbronnen in een prachtige kloof in Hells Gate National Park;
 • varen naar Crescent Island, een schiereiland waar je ook prachtig kunt wandelen en veel dieren ziet: antilopen, gnoes, vogels, wrattenzwijnen;
 • als je van bergwandelen houdt dan beklim je Mount Longonot, een vulkaankrater vlakbij Lake Naivasha. De naam Longonot komt van 'Oloonong't', wat 'berg van vele uitlopers' betekent. Je kunt duidelijk zien waarom de Masai deze naam aan de vulkaan gaven. De vulkaankrater is te beklimmen (1-1,5 uur) en je kunt ook de rand aflopen (2-3 uur). Driver/guide Salim Aziz regelt de door jou gewenste activiteit;
 • ben je meer geГЇnteresseerd in vogels, dan ga je op zoek naar de weidevogel de Sharpe’s Longclaw met Friends of Kinangop Plateau. [link naar bewust reizen]

Dag 11: Lake Navaisha National Park- Masaai Mara National Park
Je rijdt van Navaisha via Narok naar Masaai Mara NP in ongeveer 4 - 5 uur.
Narok heeft het dagelijkse bestuur over de noordelijke helft van de Masaai Mara. Masaai Mara valt onder hetzelfde bestuur als de Masaai groepen in Narok. Bij aankomst aan het einde van de middag kun je relaxen in het gezellige Mara Spring tented camp (FB). Een safaricamp waar Masaai de leiding hebben en goed voor je zorgen. Het eten is uitstekend en je slaapt in een echt bed. Het is leuk om op deze manier kennis te maken met de Masaai, je hoeft daarvoor niet naar een speciaal Masaaidorp te gaan.
Als je liever in een splashpool duikt en in een wat luxere tented lodge wilt slapen, dan kies je voor Mara Siria Camp. De prijs wordt dan aangepast.

Dag 12 en 13: Masaai Mara National Park
Deze twee dagen heb je tijdens de game drives volop de tijd om wild te spotten en te genieten van Masaai Mara.
Masaai Mara Nationaal Park is het belangrijkste park van Kenia, bekend om de grote gnoetrek van de Serengeti Nationaal Park in Tanzania naar de Masaai Mara in Kenia. De Masaai Mara heeft heuvelachtige landschappen en glooiende savannes. Voor een indruk van de omvang van de Masaai Mara is het qua oppervlakte te vergelijken met de provincie Utrecht.
Masaai Mara ligt aan de grens met Tanzania en vormt samen met het Serengeti National Park in Tanzania gebied voor de rondtrekkende gnoekuddes. De savanne bestaat verder uit acaciabossen en uitgestrekte vlaktes met prachtige uitzichten. Groot en klein wild is daar het hele jaar door aanwezig.
De Masaai Mara staat vooral bekend om haar grote groepen leeuwen, luipaarden en de cheetah's. Croton struikgewas is de ideale plaats voor de leeuwen om zich te verschuilen tegen de felle zon. Daarnaast kent de Masaai Mara talrijke diersoorten: grote kudden topi's, impala's, Grantgazelles, Thompson gazelles, hartebeesten, zebra's, buffels, olifanten, hippo’s enz. Daarnaast leven er meer dan 400 vogelsoorten. Safari njema!

Dag 14: Masaai Mara National Park - Nairobi - Amsterdam
In vijf uur rijd je terug naar Nairobi. Je vertrektijd uit het park is afhankelijk van je vliegticket.
Reis je meteen door naar Amsterdam, dan brengt driver/guide Aziz je naar het internationale vliegveld.
Heb je een verlenging met strandvakantie, dan brengt hij je naar je aansluitende vlucht naar Mombassa.2024 Brendafrica.com